Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1389
9
1
gregorian
2010
12
1
17
4
online
1
fulltext
fa
اثر جیرههای مختلف غذایی مرغهای تخمگذار بر شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز زرده تخممرغ
Influence of different layer rations on atherogenesis and thrombogenesis indices in egg yolks
تغذيه
Nutrition
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
<p align="justify"> <strong> زمینه و هدف: </strong>سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تأثیر بر روی شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمّی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخم‏مرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیم‏های بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیرههای غذایی مرغ‏های تخم‏گذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماری‏های قلبی- عروقی در اثر مصرف تخم‏مرغ انجام شد.</p>
<p align="justify"> <strong> روش تحقیق: </strong>در این مطالعه تجربی، 288 قطعه مرغ تخم‏گذار، به 12 گروه شامل گروه‏های دریافت‏کننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره 28 روزه، سطح کلسترول خون مرغ‏ها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخم‏مرغ‏ها تعیین گردید .</p>
<p align="justify"> <strong> یافتهها: </strong>سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخم‏مرغ تغییری نکرد (05/0 >p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-9 و امگا-6 به ترتیب در گروه‏های تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-3 با زنجیره بلند به ترتیب در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (05/0 >p) . شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‏داری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخص‏های ترومبوژنز و آتروژنز در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (05/0 >p)</p>
<p></p>
<p align="justify"> <strong> نتیجهگیری: </strong>می ‎ توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخم‏مرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد.</p>
<p align="justify"></p>
Background and Aim: The level of fatty acids in human diets, affecting the atherogenic and thrombogenic indices, which has an important role in the function and healthiness of cardiovascular system. Due to high level of cholesterol, eggs are risky regimen for cardiovascular patients. This study was conducted to modify the composition of layer ration for reducing the risk of cardiovascular disease resulting form consumption of eggs. Materials and Methods: In this experimental study. 288 Leghorn hens were selected to 12 groups, receiving different level of linseed, safflower seed, palm olein oil and fish oil in the rations and control group. After three 28-day periods, level of blood cholesterol of hens and also level of cholesterol and fatty acids of egg yolks were evaluated. Results: The cholesterol and saturated fatty acid concentrations of yolks did not significantly change (P>0.05). Omega-9 and omega-6 fatty acids increased in the groups that were fed with palm olein oil and safflower see, respectively. Linolenic acid and long chain omega-3 fatty acids were higher in linseed and fish oil groups, respectively (P<0.05). The atherogenic (AI) and thrombogenic indices (TI) decreased significantly in higher level of these rations compare to control group. The highest amount of TI was observed with high level of safflower seed rations. The lowest amount of AI and TI were obtained in the fish oil and linseed rations (P<0.05). Conclusion: Modifying the level of fatty acids in the rations of hens, may introduce the egg as a good and safe source of protein for the cardiovascular patients.
تخممرغ, بیماریهای قلبی- عروقی, شاخص آتروژنز, شاخص ترومبوژنز
Egg, Cardiovascular disease, Atherogenic index, Thrombogenic index
265
273
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-377&slc_lang=fa&sid=1
SJ.
Hosseini-Vashan
سید جواد
حسینی واشان
8700319475328460029396
8700319475328460029396
No
, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
H.
Sarir
هادی
سریر
8700319475328460029397
8700319475328460029397
No
Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
N.
Afzali
نظر
افضلی
8700319475328460029398
8700319475328460029398
No
Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
M.
Mallekaneh
محمد
ملکانه
Drmalekaneh@yahoo.com
8700319475328460029399
8700319475328460029399
Yes
Associate professor, Department of Medical Biochemistry, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IranIran
دانشیار بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ایران
A.
Allahressani
علی
اله رسانی
8700319475328460029400
8700319475328460029400
No
Faculty of Science, Birjand University, Birjand, Iran
دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، ایران
P.
Esmaeilinasab
پیمان
اسماعیلی نسب
8700319475328460029401
8700319475328460029401
No
Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران