Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1384
9
1
gregorian
2005
12
1
12
3
online
1
fulltext
fa
بررسی وضعیت تغذیه و سطح سرمی روی، آهن و مس و ارتباط آنها با برخی شاخصهای رژیمی و آنتروپومتریک در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Nutrition status; zinc, iron and copper serum levels and their relationship with some dietic and anthropometric parameters in the
students of Tabriz University of Medical Sciences
تغذيه
Nutrition
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
<div style="text-align: justify;">زمینه و هدف: رژیم غذایی و الگوهای مصرف نامطلوب و دریافت نامناسب مواد مغذی در گروه جوانان مانند دانشجویان، می تواند آغازگر بیماریهای مختلفی باشد. با توجه به مطالعات اندک انجام شده در رده سنی جوانان در ایران، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه و سطح سرمی روی، آهن و مس دانشجویان و ارتباطات برخی متغیرهای رژیمی و آنتروپومتریک با مقادیر سرمی این عناصر انجام شد.<br>
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 175 نفر (112 دختر و 63 پسر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، به صورت داوطلب مورد بررسی قرار گرفتند. پس از اندازه گیری قد و وزن، میزان مصرف مواد غذایی با استفاده از روشهای یادآمد و بسامد بررسی گردید. اطلاعات حاصل، با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Food Processor (برای داده های رژیمی) تجزیه و تحلیل شدند.<br>
یافته ها: نمایه توده بدنی (BMI) 13.4% از پسران و 19.3% از دختران، بالاتر از 24.99 بود. میانگین انرژی دریافتی دانشجویان دختر و پسر به ترتیب 662.36±2024.53 و 815.58±2410.93 کیلوکالری بود. 12.5% از دختران و 9.4% پسران، بیشتر از 30% کالری روزانه خود را از چربی تامین می کردند. میانگین دریافتی ویتامین های B12, B6, B2, A، فولاسین، C و مواد معدنی کلسیم، منیزیم و روی در دانشجویان دختر و پسر کمتر از میزان توصیه شده برای این رده سنی بود. میانگین آهن، روی و مس سرم در دختران و پسران، در محدوده استاندارد بود. روی سرم 19.2% از پسران و 21.7% از دختران و آهن سرم 13% از پسران و 14.5% از دختران و مس سرم 10.9% از دختران و 10.1% از پسران کمتر از محدوده طبیعی می باشد. بین BMI و میزان روی سرم در دانشجویان پسر ارتباط معکوسی وجود داشت اما از نظر آماری معنی دار نبود. بین میزان روی سرم و مس سرم و روی رژیمی دانشجویان پسر ارتباط معنی داری مشاهده شد (P<0.01)؛ در حالی که بین آهن سرم و آهن دریافتی و مس سرم و مس دریافتی در رژیم دانشجویان دختر و پسر ارتباط معنی داری وجود نداشت.<br>
نتیجه گیری: از بررسی نتایج مطالعه حاضر مشخص گردید که دریافت درشت مغذی ها در دانشجویان مشکل چندانی ندارد و کمبود عمده در دریافت ریزمغذی هاست و باید مصرف گروههای مهم غذایی مانند لبنیات، سبزی و میوه جات در این گروه از افراد افزایش یابد. با توجه به اهمیت تغذیه مناسب در این رده سنی و اثر آن بر سلامت آینده جامعه، به نظر می رسد باید توجه بیشتری به آموزش و فراهم آوردن امکانات برای عملکرد مناسب تغذیه ای دانشجویان مبذول شود.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Background and Aim</strong>: Inappropriate diet and patterns of consumption and inadequate intake of nutrients among young people, e.g students can cause different diseases. Regarding that the studies done on the youth are very few in Iran, the present study was performed with the aim of assessing nutritional status and zinc, iron and copper serum concentration in University students and the relationship of some dietic and anthropometric variables with serum level of these elements.</div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Materials and Methods</strong>: One hundred and seventy five volunteers of Tabriz University of Medical Sciences students (112 females and 63 males) were studied. After measuring of height and weight, usual dietary intake was estimated by using recall and food frequency. Serum zinc concentration through atomic absorbsion spectroscopy and serum level of iron by means of iron measurement kit were measured. The gathered data was analyzed using SPSS statistical software and food processor software.<br>
<strong>Results</strong>: Body mass index was higher than 24.99 in 13.4% of males and 19.3% of females. The mean energy intake of females and males was 2024.53±662.36 and 2410.93±815.58 kcal, respectively, 12.5% of females and 9.4% of males received more than 30% of daily energy from fat. The mean of received vitamins A, B2, B6, folacin, C and minerals such as magnesium and zinc were lower than recommended levels in both genders. The mean of serum iron, zinc and copper concentrations in females was around standard level. However, zinc serum level of 19.2% of males and 21.7% of females ., iron serum level of 13% of males and 14.5% of females, copper serum level of 10.9% of females and 10.1% of males were lower than normal .There was a reserved relationship between BMI and Zinc serum level in male students but this was not statistically significant. It was found that there was a significant relationship between zinc serum level and dietic zinc in male students (P< 0.01), while there was a significant relationship between males Iron serum level, received Iron level, copper serum level, received copper level, and those of females.<br>
<strong>Conclusion</strong>: deficiency of micronutrients not macronutrients in students is significant and they should receive more important food groups such as milk and milk products, vegetables and fruits. Because of the importance of diet and its effect on future health of society, it seems that more attention should be paid to<br>
training and providing the possibility for university students to have optimal nutritional behaivior.</div>
دانشجویان علوم پزشکی, وضعیت تغذیه ای, نمایه توده بدنی, روی, آهن, مس
Students of medical school, Nutritional status, BMI, Zinc, Iron, Copper
9
15
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-78&slc_lang=fa&sid=1
B.
Nikooyeh
بهاره
نیکویه
bahar11024@yahoo.com
8700319475328460029591
8700319475328460029591
Yes
M.Sc. of Nutrition
کارشناس ارشد تغذیه
S.
Mahboob
سلطان علی
محبوب
8700319475328460029592
8700319475328460029592
No
Professor, Department of Nutrition, Faculty of Health and Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences. Tabriz, Iran
استاد گروه آموزشی تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
SV.
Razaviey
سیدولی
رضویه
8700319475328460029593
8700319475328460029593
No
Assistant Professor, Department of Nutrition, Faculty of Health and Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences. Tabriz, Iran
استادیار گروه آموزشی تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز
SJ.
Ghaem Maghami
سیدجمال
قائم مقامی
8700319475328460029594
8700319475328460029594
No
Instructor, Department of Nutrition, Faculty of Health and Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences. Tabriz, Iran
عضو هیأت علمی گروه آموزشی تغذیه، دانشکده بهداشت و علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز