Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1396
12
1
gregorian
2018
3
1
25
1
online
1
fulltext
fa
اهمیت مصرف ماهی در پیشگیری از بیماری ها
Importance of Fish Consumption in Disease Prevention
تغذيه
Nutrition
مروری
Review
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: b mitra;">ماهی بهدلیل دارابودن مواد مغذّی ارزشمند، یک جزء مهم غذایی است. ماهی علاوه بر پروتئین با کیفیت بالا و مواد مغذّی موجود، منبع اصلی اسیدهای چرب امگا 3 است که در روغن ماهی چرب یافت میشوند. مطالعات پزشکی اهمیت مواد مغذّی در ماهی و روغن ماهی را در تغذیه طبیعی برای رشد، نمو و حفظ سلامتی آشکار نموده است. علاوه بر این مطالعات نشان داده است که ماهی و روغن ماهی، خطر ابتلا به بیماریهای مزمن (مانند بیماریهای قلبی- عروقی، متابولیکی و التهابی) را کاهش میدهد و ممکن است در درمان بیماری مفید باشد. این مقاله بررسی مختصری از اطلاعات جاری در این موضوعات را مرور میکند.</span></span></div>
<div style="text-align: justify;">It is well established that seafood is an excellent source of a large variety of nutrients including high-quality protein. In addition to the high-quality protein and micronutrients provided, fish is the primary source of long chain omega-3 fatty acids which are found in oil of fatty fish. The importance of nutrients in fish and fish oil in health maintenance, and promoting normal nutrition for growth, and development has been documented in medical studies. In addition, fish and fish oil have been shown to lower the risk of progressive chronic disorders (e.g. cardiovascular, metabolic, and inflammatory disease) and may be useful in disease treatment. This review article will succinctly review current and in-depth information on these topics.</div>
ماهی, پروتئین, اسیدهای چرب امگا 3 , سلامتی انسان
Fish, protein, omega-3 fatty acids, human health
1
9
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2339-1&slc_lang=fa&sid=1
Reza
Tahergorabi
رضا
طاهرگورابی
rtgster@gmail.com
8700319475328460032853
8700319475328460032853
Yes
Food and Nutritional Sciences Program, NC A&T State University, 1601 E. Market St. Greensboro, NC, 27411 USA
متخصص تغذیه
Seyed Vali
Hosseini
سید ولی
حسینی
rtgster@gmail.com
8700319475328460032854
8700319475328460032854
No
Department of Fisheries, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران