Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1393
9
1
gregorian
2014
12
1
21
3
online
1
fulltext
fa
مقایسه اثرات ضدّ میکروبی گلاب صنعتی و عصاره آبی و روغن گل سرخ (Roza Damascene)
The evaluation of antimicrobial effects of five different brands of rose water, water extract of Rosa damascene in comparison with rose oil
طب سنتي و طب مكمل
Traditional medicine and Complementary Medicine
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
زمینه و هدف: در منابع طبّ سنتی، آثار بیشماری از جمله اثر ضدّ باکتریایی برای عصاره گل سرخ (گلاب) ذکر شده است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ضدّ میکروبی چند گلاب صنعتی موجود در بازار و عصاره آبی گل سرخ و مقایسه آن با روغن گل سرخ انجام شده است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، اثر ضدّ میکروبی پنج نوع گلاب صنعتی استاندارد موجود در بازار با غلظتهای 1، 10، 25، 50، 75 و100 درصد، عصاره آبی گل سرخ با غلظتهای 2/0، 2، 5، 10، 15 و mg/ml20 و روغن گل سرخ با غلظتهای 10، 5، 5/2، 1 و µl/ml1/0 بر روی باکتریهای استافیلوکوکوساورئوس، انتروکوکوسفکالیس، اشریشیاکلی و پسودوموناسآئروژینوزا و مخمّر کاندیدا آلبیکنس، به روش براث میکرو دایلوشن بررسی شد. یافتهها: در این مطالعه، هیچکدام از غلظتهای گلاب، رشد هیچیک از میکروارگانیسمهای مورد مطالعه را مهار نکرد. عصاره گل سرخ و روغن گل سرخ، هیچکدام اثر مهاری بر روی پسودوموناسآئروژینوزا نداشت. حدّاقل غلظت مهاری عصاره گل سرخ در استافیلوکوکوساورئوس mg/ml8، اشریشیاکلی و انتروکوکوسفکالیس mg/ml6 و کاندیدا mg/ml4 بهدست آمد؛ همچنین حداقل غلظت مهاری روغن گل سرخ نیز در استافیلوکوکوساورئوس و اشریشیاکلی µl/ml10، انتروکوکوس فکالیس µl/ml5 و کاندیدا µl/ml1 بهدست آمد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، میتوان از اثرات ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی عصاره آبی گل سرخ و روغن گل سرخ برای کنترل عوامل عفونی بهره برد.
Background and Aim: The use of plant compounds to treat infections is an age-old practice in a large part of the world. Members of Rosacea family have long been used for food and medicinal purposes. The aim of this study is evaluation of antimicrobial effect of five different brands of rose water, water extract of Rosa damascene in comparison with rose oil. Materials and Methods: Five different brands of rose water, water extract of rosa damascene and rose oil were tested for antibacterial activity against Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Esherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans by broth micro dilution assay. Rosewater with five concentrations of 1%, 10%, 25%, 50%, 75% and 100% in the culture media and water extract of rosa damascene with six concentrations of 0.2, 2, 5, 10 ,15 and 20 mg/ml and Rose oil with five concentrations of 0.1, 1, 2.5, 5 and 10 μl/ml were studied. All bacterial turbidities were examined visually. Each test was repeated three times. Results: In this study, the use of any concentration of rose water failed to inhibit the growth of microorganisms, completely. However, we found that there is a significant difference between rising of rose water concentration and decreasing the microorganism growth. The minimum inhibitory concentration (MIC) values of water extract of Rosa damascene were 8 mg/ml in Staphylococcus aureus, 6 mg/ml in Enterococcus faecalis and Esherichia coli, 4 mg/ml in Candida albicans. The MIC values of rose oil were 10 µg/ml in Staphylococcus aureus and Esherichia coli, 5 µg/ml in Enterococcus faecalis, 1 µg/ml in Candida albicans. We also found no inhibitory effect of Rose extract and Rose oil on Pseudomonas aeruginosa . Conclusion: This study showed rose water, water extract of rosa damascene and rose oil have anti-microbial effects. However, clinical use of this material requires more and larger studies.
اثرات ضدّ میکروبی؛ گلاب؛ عصاره گل سرخ؛ روغن گل سرخ
Antibacterial activity, Rose water, Rose extract, Rose oil
292
299
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1501-1&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad Seddigh
Ataee Bojd
محمد صدیق
عطایی بجد
srcbums@yahoo.com
8700319475328460045676
8700319475328460045676
No
Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Razieh
Hanafi Bojd
راضیه
حنفی بجد
razieh_hb@yahoo.com
8700319475328460045677
8700319475328460045677
No
Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Malaknaz
Ghannadkafi
ملکناز
قناد کافی
mgkafi@bums.ac.ir
8700319475328460045678
8700319475328460045678
No
School of nursing and midwifery, Birjand University of Medical Sciences; Birjand, Iran
دانشکده پرستاری مامایی بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
Mohammad Hasan
Namaei
محمد حسن
نمائی
mhnamaei@hotmail.com
8700319475328460045679
8700319475328460045679
Yes
Hepatitis Research Center, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
مرکز تحقیقات هپاتیت بیرجند، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند