Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1393
9
1
gregorian
2014
12
1
21
4
online
1
fulltext
fa
تعیین ترکیب اسیدهای چرب و شاخصهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی گوشت و پیه گاو، در استان خراسان جنوبی
Composition evaluation of the tallow and meat fatty acids of the cattle and determining their atherogenesis and thrombogenesisindexes in South Khorasan Province
بيوشيمي
Biochemistry
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
زمینه و هدف: لیپیدهای حیوانی، از نوع جامد و با درصد قابل توجّهی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند که از عوامل خطر مهم در افزایش چربی خون و در نتیجه بیماریهای قلبی- عروقی در جوامع بشری میباشند. هدف از این مطالعه، تعیین نوع و میزان اسیدهای چرب سیس، ترانس، اشباع و غیراشباع گوشت و پیه گاو و گوساله در استان خراسان جنوبی و پیشبینی میزان آثار مضرّ آنها بود. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از هر یک از 5 منطقه استان خراسان جنوبی شامل شهرستانهای بشرویه، بیرجند، فردوس، قائن و نهبندان، تعداد 5نمونه گوشت ران و راسته و 5نمونه پیه از 5 رأس گاو، از محل کشتارگاههای دام (25 رأس گاو و 50 نمونه کل)، تهیه گردید. نمونهها تا زمان استخراج چربی آنها، در فریزر ℃80- نگهداری شد؛ سپس چربی از نمونهها استخراج، هیدرولیز و متیله گردید؛ در مرحله بعد، نوع و درصد اسیدچرب در مقایسه با زمان پیک و مقدار پیک استاندارد تعیین گردید. شاخصهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی نیز بر مبنای ترکیب اسیدهای چرب نمونهها محاسبه شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها، به کمک نرمافزار SAS (ویرایش 1/9) انجام شد. یافتهها: تجزیه و تحلیل دادههای چربی و گوشت گاو استان نشان داد که درصد اسیدهای چرب اشباع بجز استئارات، در گوشت و چربی، تفاوت معنیداری نداشت (05/0<p). -6="" .="" 0="" 05="" 12="" 21="">P). در مجموع، شاخص هیپوکلسترولمی در گوشت بالاتر از چربی بود. نتیجهگیری: میزان اسیدهای چرب ترانس و استئارات، در چربی گاو نسبت به گوشت گاو استان بیشتر است. گوشت گاو در مقایسه با چربی، از شاخصهای آترئوژنزی و ترومبوژنزی پایینتری برخوردار است. به نظر میرسد، کیفیت گوشت و چربی گاو مصرفی استان، در وضعیت مناسبی قرار دارد. </p).>
Background and Aim: Animal solid lipids contain considerable saturated and trans acids fats which are the risk factors for lipidemia and as a result, predispose men to cardiovascular diseases. Thus, the present study aimed at.determining the fatty acid profiles of tallow and meat of the cattle in different places of South Khorasan Province and assessing their decisive effects. on the occurrence of cadovascular diseases. Materials and Methods: In this descriptive-analytical study. 5 samples of meat and tallow from the cattles’ abattoirs in Birjand, Boshroyeh, Ferdows, Ghaen, and Nehbandan cities (i.e. from50 samples of 25 oxen .) were gatheredd and frozen. The samples were frozen at -80oc . Then, the fats were separated from the samples, hydolized, and methylated. Then, the type and percent of each fatty acid were designated taking their respective retention time and standard peak into account. Atherogenesity and thrombogenisity features of the samples were accounted. based on the fatty acid profile. Finally, statistical analysis of the obtained data was done by SAS software. Results: Analysis of the gathered data . revealed that the levels of saturated fatty acids were not differet between meat and tallow except for stearic acid. The percent of this acid was 18.2% higher in tallow in comparison with meat. The higher amount of monounsaturated fatty acid was observed in the meat than tallow (p<0.05). The amount of polyunsaturated fatty acid, omega-6, and omega-3 fatty acids did not differ between meat and tallow. The percent of trans-fatty acid was lower in meat than in tallow(p<0.05). The hypocholesterolemic fatty acid was higher in the meat. Conclusion: It was found that the sum of trans and stearic fatty acids was more in tallow. The hypocholesterolemic fatty acids levels were higher in the meat in the whole province. The cattle’s meat had lower atherogenetic and thrombogenetic properties compared with the animals’ fat.The consumed cattle’s meat and fat in the province appear to have a proper condition.
اسیدهای چرب سیس و ترانس؛ پیه و گوشت گاو؛ بیماری قلبی- عروقی؛ استان خراسان جنوبی
CIS and Trans fatty acids, Tallow, Cattle meat, Cardiovascular disease , South Khorasan Province
451
461
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-107-2&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad
Malekaneh
محمد
ملکانه
drmalekaneh@yahoo.com
8700319475328460027616
8700319475328460027616
No
Department of Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Seyyed Javad
Hosseini-Vashan
سیدجواد
حسینی واشان
jhosseiniv@birjand.ac.ir
8700319475328460027617
8700319475328460027617
Yes
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran;
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران؛
Ali
Allahressani
علی
اله رسانی
ressani2005@yahoo.com
8700319475328460027618
8700319475328460027618
No
Department of Chemistry, University of Birjand, Birjand, Iran;
دانشکده علوم پایه، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران؛
Gholamreza
Anani-Sarab
غلامرضا
عنانی سراب
anani32@yahoo.com
8700319475328460027619
8700319475328460027619
No
Department of Immonohematology, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.
گروه ایمنوهماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.