Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1392
9
1
gregorian
2013
12
1
20
3
online
1
fulltext
fa
اثرات آب انار (punica granatum) بر میزان انسولین و قند خون در موشهای صحرایی دیابتی و غیردیابتی
Effects of pomegranate juice on insulin and glucose in diabetic and non-diabetic male rats
غدد
Endocrinology
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
زمینه و هدف: دیابت، یکی از بیماریهای ناشی از نقصان در ترشح و یا عملکرد انسولین میباشد. آب انار، مادهای مغذی است که در طبّ سنتی برای درمان برخی از بیماریها از آن استفاده میشود؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر آب انار بر میزان انسولین و قند خون در موشهای صحرایی انجام گرفت. روش تحقیق: پژوهش حاضر، یک مطالعه تجربی است که در آن 90 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 200-220 گرم، در گروههای کنترل، شاهد و تجربی دیابتی و غیردیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند.گروههای تجربی بهترتیب: دوزهای 1، 2 و 4 میلیلیتر آب انار را به ازای هر موش و برای مدت 21 روز بهصورت گاواژ دریافت کردند. برای ایجاد دیابت، از تزریق درون صفاقی mg/kg60 استرپتوزوسین استفاده شد. در پایان روز بیست و یکم، از قلب حیوانات خونگیری به عمل آمد و سپس میزان سرمی انسولین و گلوکز اندازهگیری گردید. دادهها به کمک آزمونهای ANOVA و آزمون پیگیری LSD و با استفاده از نرمافزار SPSS (ویرایش 18)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: یافتهها نشان داد که تجویز آب انار در دوزهای حداقل، متوسط و حداکثر، به گروههای دیابتیشده، باعث کاهش معنیدار گلوکز بهترتیب در سطح 05/0=P، 005/0=P و 0005/0=P و افزایش انسولین در گروههای دیابتیشده بهترتیب: در سطح 023/0=P، 015/0=P و 002/0=P نسبت به گروه کنترل گردید و در گروههای غیردیابتی تأثیر معنیداری نداشت. نتیجهگیری: آب انار بهدلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی نظیر فلاونوئیدها و از طریق افزایش هورمون انسولین، باعث کاهش میزان قند خون در موشهای دیابتیشده با استرپتوزوسین میگردد.
Background and Aim: Diabetes is one of the diseases resulting from defects in insulin secretion or action. Pomegranate juice is a nutrient used in the treatment of some diseases in traditional medicine. Thus, the present study investigated the effects of pomegranate juice on blood glucose and insulin levels in adult male rats. Materials and Methods: The present study was an empirical one in which 90 adult male Wistar rats, weighing 200 to 220 g each, were randomly divided into five groups of control, sham, experimental (diabetic and non –diabetic) 1, 2 and 3. The control group (n=9) and the sham (n=9) received only distilled water, but the diabetic and non-diabetic groups 1, 2 and 3 received 1, 2 and 4cc of pomegranate juice for 21days through gavage. As for diabetic rats, diabetes was induced through intraperitioneal injection of 60 mg/kg of streptozotocin into each. In the experimental groups, the animals were each treated to a singl dose of pomegranate juice every day for 21days. At the end of the 21st day, blood samples were taken from the experimental and control groups and their serum levels of insulin and glucose were measured. The obtained data was analysed by means of SPSS (v: 18) using ANOVA and LSD softwares. Results: It was found that minimum, average or maximum dose of pomegranate juice caused a significant reduction in their glycemia at the levels of P=0.05, P=0.005 and P=0.0005, respectively but it increased insulin at the levels P=0.023, P=0.015, and P=0.002, respectively in the diabetic group compared to the control group. However, it had no significant effect on the non-diabetic rats. Conclusion: Pomegranate, due to having antioxidant compounds such as polyphenolic compounds, increases insulin and thus, decreases blood glucose levels in streptozotocin-induced diabetic group.
آب انار, انسولین, گلوکز, دیابت, موش صحرایی
Pomegranate Juice, Insulin, Glucose, Diabetes, Rat
244
251
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-646-4&slc_lang=fa&sid=1
Elham
Rezaei
الهام
رضایی
erezaee85@yahoo.com
8700319475328460027357
8700319475328460027357
Yes
Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Fars, Iran.
گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، فارس، ایران.
, Seyyed Ebrahim
Hosseini
سید ابراهیم
حسینی
ebrahim.hossini@yahoo.com
8700319475328460027358
8700319475328460027358
No
Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Fars, Iran
گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، فارس، ایران.
Davood
Mehrabani
داوود
مهربانی
davood_mehrabani@yahoo.com
8700319475328460027359
8700319475328460027359
No
Stem Cell and Transgenic Technology Research Center, Ghadir Hospital, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
مرکز تحقیقات سلولهای بنیادی و فنآوری ترانسژنیک، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.