TY - JOUR JF - Yektaweb JO - J Birjand Univ Med Sci VL - 19 IS - 3 PY - 2012 Y1 - 2012/12/01 TI - Decolorization of Reactive Red 198 by means ofpistachio-nut shell ash TT - حذف رنگ راکتیو قرمز 198 از محلول‌های آبی با استفاده از خاکستر حاصل از زائدات پسته N2 - زمینه و هدف: در طی سال‌های اخیر، رنگ‌های راکتیو، به دلیل کارایی ویژه به طور گسترده در صنایع نساجی مورد استفاده قرار گرفته‌اند؛ اما تخلیه پساب‌های حاوی چنین رنگ‌هایی به منابع آبی، به دلیل ویژگی‌های سرطان‌زایی، جهش‌زایی، ماهیت سمی و ایجاد رنگ در آب، می‌تواند آثار زیانباری بر محیط طبیعی بر جای گذارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی کارایی خاکستر حاصل از پوسته میوه پسته در حذف رنگ راکتیو قرمز 198 از محلول‌های آبی انجام پذیرفت. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، اثر پارامترهای مختلف بهره‌برداری از قبیل pH (2-12)، غلظت اولیه رنگ (20-200 میلی‌گرم در لیتر)، زمان تماس (5-270 دقیقه) و دوز جاذب (1/0- 5 گرم در لیتر) مورد مطالعه قرار گرفت. یافته‌ها: حداکثر ظرفیت جذب خاکستر پوسته میوه پسته معادل 1/238 میلی‌گرم بر گرم، در pH معادل 2، زمان تماس 60 دقیقه و دوز جاذب 3/0 گرم در لیتر حاصل شد؛ همچنین داده‌های تعادل، با مدل‌های ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ تطبیق داده شد که حاصل امر، نشانگر تطابق بهتر داده‌های حاصل از مطالعه حاضر با مدل جذب فروندلیچ (9352/0R2=) نسبت به مدل جذب لانگمویر (8868/0R2=) بود. نتیجه‌گیری: خاکستر پوسته میوه پسته، از توانایی مطلوبی در حذف رنگ راکتیو قرمز 198 از محلول‌های آبی و فاضلاب‌های صنعت نساجی برخوردار است. SP - 266 EP - 276 AU - Bazrafshan, Edris AU - Kord Mostafapour, Ferdos AU - Barikbin, Behnam AD - Member of Health Promotion Research Center, Health school, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran. KW - Reactive Red 198 KW - Adsorption KW - Pistachio-nut shell UR - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1130-fa.html ER -