TY - JOUR JF - Yektaweb JO - J Birjand Univ Med Sci VL - 20 IS - 2 PY - 2013 Y1 - 2013/9/01 TI - Prevalence of Salmonella in poultry carcasses serotypes in Birjand industrial slaughterhouses TT - شیوع آلودگی به سالمونلا و تعیین سروتیپ‌های آن در لاشه طیور کشتارگاه‌های صنعتی شهرستان بیرجند در سال 1391 N2 - زمینه و هدف: سالمونلوز، از شایع‏ترین بیماری‌های گوارشی در جهان است. این بیماری، توسط سروتیپ‏های مختلف باکتری سالمونلا ایجاد می‏شود که نگرانی‏هایی درباره آلودگی طیور و فرآورده‏های آنها به این میکروارگانیسم وجود دارد. با توجه به اینکه لاشه‏ طیور به‌عنوان یک منبع مهم آلودگی به این بیماری مطرح شده است، تعیین فراوانی و میزان آلودگی به باکتری در این فرآورده، معیاری برای ارزیابی وضعیت بهداشتی کشتارگاه‏ها و تعیین مخاطرات بهداشتی احتمالی برای مصرف‏کنندگان محسوب می‏شود. این تحقیق، به منظور تعیین شیوع آلودگی سالمونلایی لاشه‏های مرغ، در کشتارگاه صنعتی شهرستان بیرجند در سال 1391 انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از 550 قطعه طیور، به‌صورت تصادفی بلافاصله پس از ذبح در کشتارگاه نمونه‌گیری به عمل آمد. تأیید سالمونلا‏های جداشده پس از مراحل تخلیص و جداسازی کشت‏های مشکوک، به‌وسیله آزمایش‏های بیوشیمیایی، سرولوژیکی و ﺳﺮﻭﺗﺎﻳﭙﻴﻨﮓ صورت گرفت. یافته‌ها: بر اساس نتایج آزمایش‏های باکتریولوژی، از مجموع 250 نمونه‏ گرفته‌شده قبل از قراردادن طیور ذبح‌شده در بویلر، تعداد 7 نمونه (8/2%)، از نظر آلودگی به سالمونلا مثبت بودند. نتایج ﺳﺮﻭﺗﺎﻳﭙﻴﻨﮓ بیانگر آن است که تمام جدایه‏ها، مربوط به سرووار سالمونلا اینفنتیس می‏باشند. از مجموع 300 نمونه‏ گرفته‌شده بعد از قراردادن لاشه کشتار در بویلر، فقط یک نمونه (3/0%) از نظر آلودگی به سالمونلا مثبت و متعلّق به سرووار سالمونلا اینفنتیس بود. نتیجه‌گیری: آلودگی‏های سالمونلایی، دارای فراوانی اندکی در طیور مرغداری‏های خراسان جنوبی است. عدم تنوع در سروتیپ‌های جداشده، بیانگر کنترل بهداشتی مطلوب و سطح پایین انتقال میکروبی در این مرغداری‏هاست. تفاوت در فراوانی جدایه‏های سالمونلایی قبل و بعد از قراردادن لاشه‏های کشتار در بویلر، می‌تواند نشان‌دهنده نقش مؤثّر فرآیند استفاده از بویلر در کاهش انتقال آلودگی‏های سالمونلایی باشد. SP - 191 EP - 197 AU - Zare Bidaki, Majid AU - Tehrani Pour, Afsaneh AU - Dadpour, Sakineh AU - Gholizadeh, Hajar AD - Microbiology Department, Birjand University of Medical Science, Birjand, Iran KW - Salmonella KW - Poultry KW - Prevalence KW - Salmonella KW - Birjand. UR - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1367-fa.html ER -