TY - JOUR JF - Yektaweb JO - J Birjand Univ Med Sci VL - 19 IS - 2 PY - 2012 Y1 - 2012/8/01 TI - Influence of Turmeric Rhizome Powder diets on decreasing oxidative stress caused by heat stress inbroiler model TT - تأثیر رژیم غذایی پودر زردچوبه در کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از تنش حرارتی در مدل جوجه N2 - زمینه و هدف: در شرایط تنش اکسیداتیو میزان تولید گونه‌های اکسیژن واکنش‌پذیر افزایش می‌یابد که بر تشدید بسیاری از بیماری‌ها مانند دیابت، التهاب مفاصل رماتیسمی و کم خونی موضعی تأثیر می‌گذارد. یافته‌های پژوهش‌های پیشین بیانگر نقش آنتی‌اکسیدانی پودر زردچوبه می‌باشد. این تحقیق جهت بررسی تأثیر پودر زردچوبه در جهت کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از تنش حرارتی در جوجه‌های گوشتی انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 264 قطعه جوجه یک روزه به 3 گروه شامل گروه‌های تغذیه شده با جیره بدون پودر زردچوبه، سطح 4/0 درصد و 8/0 درصد پودر رزدچوبه تقسیم شد. برای ایجاد تنش اکسیداتیو از روز 28 دوره پرورش تا روز چهل و دوم، درجه حرارت محیط پرورش روزانه 5 ساعت (در ساعت 11صبح تا 4 بعدازظهر) به 33 درجه افزایش یافت. در پایان آزمایش، میزان لیپیدهای خونی و فراسنجه‌های آنتی‌اکسیدانی خون شامل فعالیت آنزیم‌های Glutathione peroxidase ( GPx )، Superoxide dismutase ( SOD ) و شاخص Tiobarbituric acid reaction score ( TBARS ) سرم خون ارزیابی گردید. یافته‏ها: نتایج بیانگر عدم تغییر تری‌گلیسرید و کلسترول تام تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی می‌باشد، ولی غلظت LDL سرم در گروه تغذیه شده با 4/0درصد زردچوبه (01/3±7/46) در مقایسه با گروه پایه (17/2±0/52) کاهش یافت. HDL تحت تأثیر پودر زردچوبه (87/3 ± 0/74) در مقایسه با پایه (98/2 ± 7/63) افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در جوجه‌های تغذیه شده با پودر زردچوبه (52/11±9/225) در مقایسه با پایه (52/8±1/183) بهبود یافت، ولی بر فعالیت سوپراکسید دسموتاز ( SOD ) تأثیر معنی‌داری نداشت (05/0 < P ). پودر زردچوبه، شاخص میزان پراکسیدهای لیپیدی یا میزان مالون دی‌آلدئید پلاسما ( TBARS ) را در گروه پایه (0052/0±76/0) نسبت به گروه 8/0 درصد زردچوبه (0032/0±49/0) کاهش داد. نتیجه‏گیری: پودر زردچوبه به دلیل دارا بودن کورکومین، گیاه دارویی مناسبی جهت بهبود سیستم آنتی‌اکسیدانی بدن در شرایط تنش اکسیداتیو و درجه حرارت‌های بالای محیطی می‌باشد. SP - 157 EP - 164 AU - Hosseini-Vashan, Seyyed Javad AU - Yaghobfar, Akbar AU - Golian, Abolghasem AU - Raji, Ahmad Reza AU - Nassiri, Mohammad Reza AU - Esmaeilinasab, Peyman AD - Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. KW - Turmeric Rhizome Powder KW - Heat stress KW - Antioxidant parameters KW - Broiler KW - Oxidative stress UR - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1077-fa.html ER -