AU - Salehi, Mohammad AU - Hashemi Karoi, Masoud AU - Nasrollahi omran, Ayatollah AU - Mobini, Masoud AU - Asghar Hedari, Maryam TI - Antifungal activity of in vitro aqueous and alcoholic extracts of Barije root (Ferula gummosa) PT - JOURNAL ARTICLE TA - Yektaweb JN - Yektaweb VO - 21 VI - 4 IP - 4 4099 - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1677-fa.html 4100 - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1677-fa.pdf SO - Yektaweb 4 AB  - زمینه و هدف: گیاه باریجه (Ferula gummosa)، یکی از گیاهان بومی ایران است که دارای خواص دارویی از جمله خواص ضدّ قارچی می‌باشد. این مطالعه به‌منظور تعیین اثر عصاره‌های آبی و الکلی ریشه باریجه بر رشد قارچ‌ها انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، عصاره‌های آبی، اتانولی و متانولی پودر ریشه گیاه باریجه، به‌روش سوکسله تهیه شد؛ سپس اثر ضدّ قارچی آن در رقّت 1/0 با مقادیر مختلف، به سه روش دیسک‌گذاری، چاهک و تعیین MIC (Minimum inhibitory concentration) و MFC (Minimum fungicidal concentration) بر ضدّ سه سویه پاتوژن قارچی کاندیدا آلبیکنس (PTCC 5027)، آسپرژیلوس‌فومیگاتوس (PTTC 5009) و تریکوفیتون‌روبروم (PTTC 5143) مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: در روش دیسک و چاهک، هیچ‌گونه اثر مهاری نشان داده نشد. MIC و MFC تمامی عصاره‌ها برای آسپرژیلوس‌فومیگاتوس و ترایکوفیتون‌روبروم، بیشتر از 104×5 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. MIC عصاره اتانولی و متانولی برای کاندیداآلبیکنس به‌ترتیب برابر با: 103×12/3 و 104×25/1 میکروگرم بر میلی‌لیتر و MFC نیز به‌ترتیب برابر با: 104×25/1 و 104×5/2 بود. نتیجه‌گیری: عصاره متانولی و اتانولی باریجه می‌تواند فعالیت ضدّ قارچی بر ضدّ مخمر کاندیدا آلبیکنس در محیط آزمایشگاه داشته باشد؛ درحالی‌که قارچ‌های آسپرژیلوس‌فومیگاتوس و ترایکوفایتون‌روبروم، احتمالاً هیچ حساسیّتی نسبت به این نوع از عصاره‌ها ندارند. CP - IRAN IN - Tonekabon azad university LG - eng PB - Yektaweb PG - 444 PT - Original Article YR - 2014