TY - JOUR JF - Yektaweb JO - J Birjand Univ Med Sci VL - 20 IS - 4 PY - 2013 Y1 - 2013/12/01 TI - Effects of black grapes juice extract on the blood biochemical factors in alloxan-induced diabetic and hyperlipidemic rats TT - بررسی اثرات عصاره انگور سیاه (Vitis inifera) بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در موش‌های هیپرلیپیدمیک دیابتی‌شده با آلوکسان N2 - زمینه و هدف: با توجه به فعالیت چندبعدی داروهای گیاهی و سودمندی این داروها در اختلالات پیچیده‌ای مثل دیابت، مطالعه حاضر به‌منظور ارزیابی اثرات عصاره انگور سیاه بر سطح قند خون و پروفایل لیپیدها در رت‌های دیابتی انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه تجربی، بر روی 48 سر موش صحرایی که در قالب 6 گروه (گروه کنترل‌ و 5 گروه دیابتی‌شده با آلوکسان) دسته‌بندی شده بودند، انجام شد. گروه‌ها عبارت بودند از: موش‌های دیابتی شاهد دریافت‌کننده سرم فیزیولوژی، موش‌های دیابتی دریافت‌کننده گلیبن‌کلامید و لوواستاتین، موش‌های دیابتی به تفکیک دریافت‌کننده 100، 200 و mg/Kg300 پودر لیوفیلیزه عصاره انگور سیاه که به مدت چهار هفته گاواژ شدند. در انتها، نمونه‌های خون موش‌ها، در حالت ناشتا، از قلب جمع‌آوری شد و سطوح قندخون، کلسترول، تری‌گلیسرید، HDL-C و LDL-C اندازه‌گیری گردید. یافته‌ها: عصاره انگور سیاه به شکل وابسته به دوز و از نظر آماری معنی‌داری، از میزان کاهش وزن موش‌های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی جلوگیری نمود؛ همچنین عصاره، سطح قند خون را به‌طور معنی‌دار و به‌‌صورت وابسته به دوز کاهش داد. مصرف عصاره، باعث افزایش معنی‌دار کلسترول و تری‌گلیسرید تام سرم در مقایسه با گروه کنترل دیابتی گردید، هرچند با افزایش دوز عصاره، از میانگین تری‌گلیسرید کاسته شد. عصاره انگور سیاه، بر روی میانگین HDL-C و LDL-C تأثیر معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: مصرف طولانی‌مدت عصاره انگور سیاه، می‌تواند در برابر دیابت و عوارض ناشی از آن به‌ویژه لاغری مؤثر باشد. SP - 366 EP - 373 AU - Malekaneh, Mohammad AU - Haratizadeh, Bahareh AU - Miri, Mohmmadreza AD - Department of Biochemistry, Faculty of Sciences, Birjand University of Medical Science, Birjand, Iran KW - Black grapes juice extract KW - Lovastatin KW - Glibenclamide KW - Hyperlipidemic rats UR - http://journal.bums.ac.ir/article-1-1138-fa.html ER -