RT - Journal Article T1 - Influence of different layer rations on atherogenesis and thrombogenesis indices in egg yolks JF - Yektaweb YR - 2010 JO - Yektaweb VO - 17 IS - 4 UR - http://journal.bums.ac.ir/article-1-842-fa.html SP - 265 EP - 273 K1 - Egg K1 - Cardiovascular disease K1 - Atherogenic index K1 - Thrombogenic index AB - زمینه و هدف: سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تأثیر بر روی شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمّی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخم‏مرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیم‏های بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیره‌های غذایی مرغ‏های تخم‏گذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماری‏های قلبی- عروقی در اثر مصرف تخم‏مرغ انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 288 قطعه مرغ تخم‏گذار، به 12 گروه شامل گروه‏های دریافت‏کننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره 28 روزه، سطح کلسترول خون مرغ‏ها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخم‏مرغ‏ها تعیین گردید . یافته‌ها: سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخم‏مرغ تغییری نکرد (05/0 >p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-9 و امگا-6 به ترتیب در گروه‏های تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-3 با زنجیره بلند به ترتیب در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (05/0 >p) . شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‏داری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخص‏های ترومبوژنز و آتروژنز در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (05/0 >p) نتیجه‌گیری: می ‎ توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخم‏مرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد. LA eng UL http://journal.bums.ac.ir/article-1-842-fa.html M3 ER -