%0 Journal Article %A Naseh, Ghodratollah %A Hassanpour-Fard, Mohammad %A Bodhankar, S. %A Dikshit, M. %T Pomegranate, Bottle gourd, Antibacterial activity, Tetracycline %J Journal of Birjand University of Medical Sciences %V 17 %N 4 %U http://journal.bums.ac.ir/article-1-841-fa.html %R %D 2010 %K %X زمینه و هدف: استفاده از داروهای آنتی‏بیوتیکی با مشکلاتی نظیر عوارض جانبی ناخواسته و مقاومت دارویی همراه است. گیاهان می‏توانند به عنوان یک جانشین مناسب در نظر گرفته شوند؛ زیرا ممکن است دارای عوارض جانبی کمتری باشند. انار و کدو قلیانی ( Bottle Gourd ) از میوه‏هایی هستند که به سهولت در بسیاری از مناطق یافت می‏شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر ضدّ باکتریایی آنها انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی عصاره پودری میوه کامل انار و کدو قلیانی و آب‌میوه بدون پوست آنها به منظور بررسی اثرات ضدّ باکتریایی تهیه و با استفاده از روش دیسک پلیت بر علیه شش‌گونۀ مختلف باکتری، شامل سالمونلا تیفی، اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سوبتیلیس و شیگلا دیسانتری انجام شد. با افزودن نمونه‏ها و تتراسیکلین (به عنوان مرجع) در محیط کشت حاوی باکتری، میزان هاله عدم رشد اندازه‏گیری شد (حداقل 3 بار برای هر نمونه). برای مقایسه بین گروه‏ها از آزمون‏های آنالیز واریانس و توکی در سطح معنی‏داری 05/0 >p استفاده گردید. یافته‌ها: عصاره پودری انار با مقدار 250 میکروگرم در دیسک توانست جلوی رشد باکتری‏های مورد مطالعه به جز باسیلوس سوبتیلیس را به طور خفیف بگیرد، آب‌میوه انار و کدو قلیانی و عصاره پودری کدو قلیانی فعالیت ضدّ باکتریایی نشان ندادند . نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که عصاره پودری کامل انار دارای فعالیت ضدّ باکتریایی خفیفی است که می‏تواند ناشی از مقادیر بیشتر اجزای پلی‏فنولیک آن در مقایسه با کدو قلیانی باشد. %> http://journal.bums.ac.ir/article-1-841-fa.pdf %P 257-264 %& 257 %! %9 Original Article %L A-10-1-376 %+ Assistant Professor, Department of Surgery, Imam Reza Hospital, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran %G eng %@ 1607-2197 %[ 2010