%0 Journal Article %A Kooshki, A %A Taleban, FA %A Tabibi, H %T Effects of ω3 fatty acid supplement on anemia and hematologic factors in hemodialysis patients* %J Journal of Birjand University of Medical Sciences %V 17 %N 3 %U http://journal.bums.ac.ir/article-1-738-fa.html %R %D 2010 %K ω3 fatty acid, Hemodialysis, Hematologic factors, Anemia., %X زمینه و هدف: یکی از مهم‎ترین عوامل خطرساز بیماری‎های قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزی، کم خونی می‎باشد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات اسیدهای چرب 3ω بر روی کم‎خونی و شاخص‎های خونی بیماران همودیالیزی انجام شد. روش‌ تحقیق: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود که بر روی 34 بیمار همودیالیزی بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. در این مطالعه بیماران گروه دریافت کننده مکمل اسیدهای چرب 3ω به مدت 10 هفته، روزانه 2080 میلی‎گرم مکمل اسیدهای چرب 3ω و بیماران در گروه دارونما، روزانه دارونما دریافت کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته دهم، هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول‎های قرمز، MCV، MCH، MCHC خون و CRP سرم اندازه‎گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده‎ها با استفاده از آزمون‎های Chi-Square، t-test، Paired t-test و ANOVA صورت گرفت. یافته‌ها: در این مطالعه میانگین سن بیماران و مدت زمان تحت درمان با همودیالیز در گروه اسیدهای چرب 3ω به ترتیب 18 ± 50 سال و 25 ± 23 ماه و در گروه دارونما به ترتیب 17 ± 50 سال و 18 ± 28 ماه بود. در طول این مطالعه، تفاوت معنی‎داری از نظر میانگین تغییرات هموگلوبین، هماتوکریت، RBC، MCV، MCH، MCHC خون و CRP سرم بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری: یافته‎های مطالعه حاضر نشان داد که مکمل اسیدهای چرب 3ω تأثیری بر روی فاکتورهای هماتولوژیک و کم‎خونی در بیماران همودیالیزی ندارد. %> http://journal.bums.ac.ir/article-1-738-fa.pdf %P 149-158 %& 149 %! %9 Original Article %L A-10-1-362 %+ Assistant Professor, Department of Nutrition, School of Nutrition and Food Technology Sabzevar University of Medical Sciences, Mashhad, Iran %G eng %@ 1607-2197 %[ 2010