دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1389 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 248-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران
2- استاد گروه فارماکولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران ، rafieian@yahoo.com
چکیده:   (105430 مشاهده)

  زمینه و هدف: گیاه شیرین‏بیان طیف وسیعی از اثرات درمانی بخصوص در بیماری‌های گوارشی دارد و اثرات ضدّ اسپاسم و ضدّ التهابی عصاره آن نیز گزارش شده است. در این پژوهش اثر شیرین‏بیان (قرص د-رگلیس) بر روی درد و وضعیت اجابت مزاج بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر ( IBS ) بررسی شد.

  روش تحقیق: در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی دوسوکور، 90 بیمار مبتلا به IBS مراجعه‏کننده به درمانگاه فوق تخصصی گوارش دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، به طور تصادفی در یکی از دو گروه مورد و یا شاهد قرار گرفتند. بیماران گروه مورد، قرص نورتریپتیلین و قرص د-رگلیس (روزانه 6 قرص در سه نوبت به مدّت 8 هفته) و گروه شاهد قرص نورتریپتیلین و دارونما دریافت کردند. شدّت درد بر اساس مقیاس دیداری درد ( VAS ) و وضعیت اجابت مزاج بیماران با استفاده از پرسشنامه، پیگیری و ثبت شد. داده‏ها با استفاده از نرم‏افزار آماری SPSS ، در سطح معنی‏داری 05/0 >p تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها: شدّت درد در هر دو گروه مورد و شاهد طیّ 8 هفته روند کاهشی نشان داد (001/0 >p ) ولی در هیچ‏یک از مراحل تفاوت معنی‏داری بین دو گروه وجود نداشت (05/0 >p ). در مقایسه با گروه شاهد، بیماران در گروه مورد، مدّت زمان کمتری مدفوع با قوام طبیعی (02/0 =p ) و مدّت زمان بیشتری مدفوع با قوام سفت (02/0 =p ) داشتند .

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، به نظر می‏رسد مصرف شیرین‏بیان در کاهش درد ناشی از IBS اثری بیشتر از اثر دارونما نداشته باشد، ولی احتمالاً باعث بهبود اسهال و یا تشدید یبوست شود.

متن کامل [PDF 241 kb]   (6984 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: طب سنتي و طب مكمل
دریافت: 1390/2/26 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.