1- کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران ، azade.eskandary@yahoo.com
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران
چکیده: (22614 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد ناشی از آن به عنوان یک عامل مهم در پاتوژنی ناشی از دیابت شناخته میشود. در این مطالعه تأثیر عصاره آبی ریزوم مرغ بر نفروپاتی ناشی از دیابت و پراکسیداسیون لیپیدها در پلاسما بررسی شده است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 30 رت نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی در 5 گروه 6تایی قرار گرفتند. به رتهای گروه کنترل سرم فیزیولوژی تزریق شد. رتهای گروه دوم، با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسینSTZ) ) با دوز mg/kg,ip70 دیابتی شدند. به رتهای دیابتی گروه سوم، چهارم و پنجم، عصاره آبی ریزوم مرغ به ترتیب با دوزهای 50، 250 و mg/kg 500 به مدت 4 هفته خورانده شد. بعد از پایان دوره تیمار، از قلب رتها خونگیری به عمل آمد و بعد از بازکردن حفره شکم، کلیهها برداشته شد و در محلول فرمالین 10٪ قرار گرفت. میزان مالوندیآلدئید MDA)) پلاسما به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدها مورد سنجش قرار گرفت. نمونههای کلیوی نیز بعد از برشگیری و رنگآمیزی، از نظر تغییرات ساختمانی بررسی شدند. یافتهها: سطح MDA پلاسما در رتهای دیابتی درمان شده با عصاره در دوز mg/kg500 کاهش معنیداری نسبت به گروه دیابتی کنترل نشان داد (01/0=P). در کلیه موشهای دیابتی گروه کنترل تحلیل گلومرولی، اتساع فضای ادراری و تغییرات هیالینه شدن جدار عروق مشاهده شد. این تغییرات در رتهای تحت تیمار با عصاره تخفیف نشان داد. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی ریزوم مرغ سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای پلاسما و تخفیف آثار بافتی نفروپاتی دیابتی میشود.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي دریافت: 1389/7/18 | پذیرش: 1390/4/29 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20