دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1389 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 18-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مربی گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران
2- دانشیار گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایران ، rkomeili@gmail.com
چکیده:   (26010 مشاهده)

  زمینه و هدف: دیابت قندی، بیماری شایعی است که در حال حاضر بیش از سه میلیون نفر در ایران به آن مبتلا می‏باشند. از سال‏ها پیش گیاهان دارویی در درمان بسیاری از بیماری‏ها، کاربرد داشته است. در این مطالعه اثرات عصاره آبی برگ گردو بر میزان قند و انواع لیپیدهای خون در حیوانات دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.

  روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، تعداد 24 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 200 تا 230 گرم از نژاد ویستار انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه مورد، شاهد دیابتی و شاهد سالم تقسیم شدند. در گروه مورد و شاهد دیابتی، برای ایجاد دیابت، استرپتوزوسین (mg/kg 60) به صورت درون صفاقی تزریق شد؛ سپس گروه مورد، عصاره آبی برگ گردو (mg/kg 400) را به مدّت چهار هفته و به صورت خوراکی دریافت نمودند. در پایان مطالعه مقدار قند، کلسترول، تری‏گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) در نمونه سرم اندازه‏گیری شد.

  یافته‌ها: مصرف عصاره آبی برگ گردو در گروه مورد، میزان قند (009/0=P)، کلسترول (045/0=P)، میزان LDL-C و تری‏گلیسرید سرم (به ترتیب 022/0 و 047/0=P) را کاهش و میزان HDL-C را افزایش داد (045/0=P)؛ همچنین نسبت LDL-C به HDL-C و نسبت کلسترول تام به HDL در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد دیابتی به میزان قابل توجهی کاهش یافت (به ترتیب 035/0 و 006/0=P).

  نتیجه‌گیری: در این تحقیق، عصاره آبی برگ گردو اثرات قابل توجهی بر کاهش میزان قند و چربی خون در حیوانات دیابتی نشان داد؛ با این وجود، برای مشخص نمودن دامنه و فرایند دقیق این اثرات نیاز به مطالعات بیشتری می‏باشد.

متن کامل [PDF 199 kb]   (7960 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1388/12/26 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.