دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1385 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار گروه آموزشی داخلی - گوارش، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، a_khosrawi@mums.ac.ir
2- دانشیار گروه آموزشی میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- استاد گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- دانشجوی کارشناسی ارشد میکروب شناسی
5- دستیار تخصصی گروه آموزشی داخلی
چکیده:   (13402 مشاهده)
زمینه و هدف: هلیکوباکترپیلوری عامل یکی از شایعترین عفونتها در دنیاست؛ پروبیوتیک هایی مانند لاکتوباسیل ها از رشد طیف وسیعی از پاتوژن های انسانی و حیوانی جلوگیری می کنند. یکی از پتانسیل های مفید پروبیوتیک ها اثر آنتاگونیستی آنها بر ضد میکرارگانیسم های مضر می باشد؛ به طوری که این ارگانیسم ها در پیشگیری و درمان هلیکوباکترپیلوی می توانند مفید باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش مهارکنندگی لاکتوباسیل های موجود در مواد غذایی روی هلیکوباکترپیلوری انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی که در سال 1382 و در بیمارستان قائم وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد، پس از کشت و بررسی 114 نمونه معده، 20 نمونه هلیکوباکترپیلوری جداشد؛ لاکتوباسیل های موجود در 12 نوع ماده لبنی نیز جدا گردید و مایع رویی آنها برداشته شد و پس از کشت هلیکوباکترپیلوری در محیط کشت اختصاصی کلمبیا آگار، اثر مهار رشد مایع رویی برداشت شده، بر باکتری مذکور به روش Well Diffusion Agar بررسی شد. اطلاعات با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری P<0.05، مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین قطر هاله عدم رشد در تمام موارد 3.1± 7.6 میلیمتر بود (P<0.05). بیشتر نمونه های هلیکوباکترپیلوری توسط مایع رویی حاصل از کشت لاکتوباسیل ها مهار شدند. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در مورد 12 ماده مختلف لبنی معنی دار بود. میانگین قطر هاله عدم رشد مواد لبنی غیر پاستوریزه (2.9±8.2)، بیشتر از مواد پاستوریزه (3.4±7.5) بود؛ همچنین میانگین قطر هاله عدم رشد هلیکوباکترپیلوری در برابر مایع رویی لاکتوباسیل جداشده از محصولات لبنی محلی (1.8±8.9) بیشتر از غیر محلی (3.6±7.2) بود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، استفاده روزافزون از مواد لبنی حاوی پروبیوتیک، شناسایی مواد غذایی ارگانیسم دار مفید، تهیه مواد غذایی لبنی که حاوی بیشترین و موثرترین لاکتوباسیل باشند و نیز اضافه کردن لاکتوباسیل مفید در مواد لبنی توصیه می شود.
متن کامل [PDF 187 kb]   (3883 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: عفوني
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.