دوره 28، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 247-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1586341
Ethics code: Ir.ausmt.rec.1400.08


XML English Abstract Print


1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران ، s.rahaiee@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده:   (3632 مشاهده)
زمینه و هدف: عصاره جوانه کلم بروکلی (Brassica oleracea) دارای فعالیت­ های بیولوژیکی گسترده ­ای است که عمدتاً به علت حضور ترکیبات زیست ­فعال موجود در آن­ مانند سولفورافان نسبت داده می ­شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت­ های آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره­ های جوانه پخته و خام  کلم بروکلی در شرایط آزمایشگاهی است.
روش تحقیق: بررسی میزان سولفورافان موجود در عصاره جوانه بروکلی از طریق روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) انجام شد و در ادامه میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتی­ اکسیدانی (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی با استفاده از روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت سازی متوالی (Broth Macro dilution) بر روی برخی باکتری­ها مطالعه شد. اختلاف معنی­ دار توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون تعقیبی چند دامنه دانکن مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: براساس نتایج به دست آمده از کروماتوگرافی، میزان سولفورافان موجود در عصاره­ی جوانه خام بروکلی 787/46 میکروگرم بر میلی ­لیتر تعیین شد. نتایج فعالیت آنتی ­اکسیدانی عصاره ­های جوانه خام و پخته نشان داد که با افزایش غلظت، فعالیت آنتی ­اکسیدانی نیز افزایش می­ یابد. همچنین نتایج ضدباکتریایی نشان داد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام، فعالیت ضدمیکروبی خوبی را  از خود به نمایش گذاشت (0/05>P)، به گونه­ ای که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/6± 18 میلی­ متر و کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و غلظت کشندگی (MBC)، به ترتیب در غلظت­ های 0/39 و 0/78 میلی ­گرم بر میلی­ لیتر علیه باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره­ جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام به طور معنی‌داری از فعالیت آنتی ­­اکسیدانی و به ویژه ضدباکتریایی بالاتری برخوردار است و امکان کاربرد آن­ به عنوان یک منبع ارزشمند امیدبخش در محصولات غذایی و فرآورده­ های بهداشتی و درمانی وجود دارد، لذا به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
متن کامل [PDF 831 kb]   (792 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1110 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: ميكروب شناسي- باکتری
دریافت: 1400/3/3 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/6/22 | انتشار الکترونیک: 1400/6/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.