دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1387 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 97-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- فوق تخصص بیماری های غدد درون ریز و متابولیسم، استادیار گروه آموزشی داخلی دانشکده پزشکی و عضو مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، saeid_kalbasi@yahoo.com
چکیده:   (26873 مشاهده)
کوشینگ سندرومی است که به علل مختلف بروز می‌کند؛ نسبتاً ناشایع ولی در صورت عدم درمان مرگ آور می‌باشد. شایعترین علت درون‌زای آن بیماری کوشینگ یا کوشینگ هیپوفیزی است. این بیماری به دلیل وجود آدنوم در هیپوفیز قدامی بروز می‌کند. مسئله‌ای که در درمان این بیماران بسیار اهمیت دارد تشخیص و افتراق بیماری کوشینگ (هیپوفیزی) و سندروم کوشینگ (آدرنال) از یکدیگر است که تا 90 % موارد توسط آزمایشات هورمونی و بررسیهای رادیولوژیک قابل افتراق است. نسبت ابتلا زنان به مردان 5 به 1 می‌باشد. در بیماری کوشینگ به دلیل افزایش سطح هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) در دراز مدت هیپرپلازی دو طرفه آدرنال بوجود می‌آید و علاوه بر آن می‌تواند حالت ندولر (گره‌ای) هم در آدرنال ایجاد کند که موارد یک‌طرفه آن سبب اشتباه در تشخیص می‌گردد. در این مقاله دو مورد مبتلا به بیماری کوشینگ که به دلیل عدم انجام به موقع تستهای هورمونی و انجام زودرس بررسیهای رادیولوژیک برای آنها تشخیص تومور آدرنال (به خاطر وجود ندول یک‌طرفه) داده شده بود و هر کدام تحت یک عمل آدرنالکتومی یک‌طرفه بی مورد قرار گرفته بودند، گزارش می‌شوند. پس از عمل بهبودی در وضع بیماران مشاهده نشد و با انجام آزمایشات هورمونی در این دو بیمار، تشخیص بیماری کوشینگ در آنها داده شد و هر دو تحت عمل جراحی ترانس اسفنوئیدال (TSS) قرار گرفتند. پس از عمل علائم این بیماران بهبود یافت؛ البته بیماری هر دو پس از مدتی عود کرده که با انجام رادیوتراپی و درمان با کتوکونازول (آدرنالکتومی طبی) علائم بیماری هر دو کنترل شد و هم اکنون هر دو تحت نظر می‌باشند.
متن کامل [PDF 846 kb]   (2923 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: جراحي عمومي
دریافت: 1387/8/11 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.