دوره 26، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 371-363 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده پرستاری و مامایی قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- کارشناس آزمایشگاه، بیمارستان شهدا قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی قاین، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
4- کارشناس آزمایشگاه میکروب‌شناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران. ، z.barzegari@bums.ac.ir
چکیده:   (3972 مشاهده)
زمینه و هدف: تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی و آگاهی با مقاومت‌های رایج در هر منطقه، می‌تواند به اتخاذ تدابیر درمانی مناسب کمک کند. هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل باکتریایی ایجادکننده عفونت و تعیین مقاومت آنتی‌بیوتیکی آنها در بیماران بستری در مرکز آموزشی- درمانی شهدای قائن در طی سال‌های 97-1396 بود.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در فاصله زمانی یکسال، از بیماران بستری در مرکز آموزشی- درمانی شهدای قائن تعداد 1980 نمونه جمع‌آوری شد. این نمونه‌ها در محیطهای بلاد آگار و EMB کشت و در دمای 37 درجه سانتی‌گراد به‌مدت 24 ساعت انکوبه شدند؛ سپس باکتری‌های عامل عفونت با انجام آزمایش‌های بیوشیمیایی افتراقی، بسته به گرم مثبت یا گرم منفی باکتری، تعیین هویت شدند. برای تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سویه‌ها از روش دیسک دیفیوژن و برای تعیین سویه‌های تولیدکننده آنزیم‌های بتالاکتاماز وسیع‌الطیف (ESBL) از روش فنوتیپی دیسک ترکیبی استفاده شد.
یافته‌ها: از 1980 نمونه جمع‌آوری شده از بیماران بستری، 183 ایزوله باکتریایی جمع‌آوری شد که از این تعداد 151 ایزوله باکتری گرم منفی و 32 ایزوله باکتری گرم مثبت شناسایی شد. شایع‌ترین باکتری جداشده اشریشیاکلی با فراوانی 60/1 درصد بود و بعد از آن استافیلوکوکوس اورئوس و کلبسیلا به‌ترتیب: 11/5درصد و 10/9 درصد فراوانی داشتند. در مجموع باکتری‌های گرم مثبت کمترین مقاومت را به سیپروفلوکساسین و ایمی‌پنم و باکتری‌های گرم منفی کمترین مقاومت را به آمیکاسین داشتند. تعداد 44/7درصد از باکتری‌های گرم منفی، تولیدکننده ESBL بودند.
نتیجه‌گیری: تجویز آنتی‌بیوتیک براساس الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی می‌تواند مؤثّرتر و مفیدتر باشد. شیوع بالای سویه‌های تولیدکننده ESBL، نشان‌دهنده ضرورت پایش و شناسایی سریع این سویه‌هاست.
 
متن کامل [PDF 310 kb]   (1010 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: ميكروب شناسي
دریافت: 1397/12/23 | پذیرش: 1398/5/12 | انتشار الکترونیک: 1398/9/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.