دوره 8، شماره 1 - ( 1-1380 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

مرتضوی مقدم سیدغلام رضا، سعادت جو سیدعلیرضا. همه گیرشناسی مسمومیت های عمدی در مسمومین مراجعه کننده به بیمارستانهای بیرجند (سال 1379). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1380; 8 (1) :15-9

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-248-fa.html


چکیده:   (23423 مشاهده)
مقدمه و هدف: %7 کل مرگ و میرها، ناشی از مسمومیت ها است. مسمومیتهای عمدی تحت تاثیر شرایط اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و یا مذهبی قرار می گیرد. آنچه اهمیت دارد یافتن راه حلی برای ارزیابی، درمان، و از همه مهمتر پیشگیری از انواع مسمومیتهای عمدی است. اما قبل از هر چیز شناسایی شدت و الگوی مسمومیتهای عمدی ضرورت دارد. منظور از انجام این مطالعه شناسایی وسعت و الگوی مسمومیتهای عمدی در مراجعین به اورژانسهای بیمارستانی در شهر بیرجند است.روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی و آینده نگر در طی سال 79 در مورد کلیه موارد مسمومیت های عمدی در 2 مرکز درمانی - آموزشی شهرستان بیرجند انجام گرفت. متغیرهای سن، جنس، عامل مسمومیت، فصل سال، محل سکونت (شهر یا روستا) و علت ایجاد مسمومیت منظور شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.یافته ها: از مجموع 602 مورد مسمومیت، 222 مورد (%36.8) مسمومیت عمدی به «قصد آسیب» و 85 مورد (%14.8) مسمومیت عمدی «بدون قصد آسیب»، و بقیه موارد را انواع دیگر مسمومیتها از جمله موارد اتفاقی تشکیل می دادند. در رابطه با مسمومیتهای به «قصد آسیب» بیشترین فراوانی در دختران، در سن 15-24 سال، در افراد مجرد، در فصل بهار و عمدتا ناشی از بنزو دیازپینها بود بیشتر از %80 این افراد پس از اقدامات اولیه در کمتر از 6 ساعت از اورژانس مرخص شدند.اما در رابطه با مسمومیتهای بدون «قصد آسیب» بیشترین فراوانی در مردان، و ناشی از مصرف بیش از حد مواد مخدر و در مرحله بعد ناشی از ضد افسردگی های سه حلقوی بود. %78 افراد این گروه پس از اقدامات اولیه در کمتر از 6 ساعت از اورژانس مرخص شدند.در کل در افراد دارای تحصیلات، مسمومیت ناشی از داروها و در افراد بی سواد عوامل غیر دارویی شیوع بیشتری داشت. که این تفاوت در مورد مسمومیت به «قصد آسیب» از نظر آماری معنی دار بود. (P<0.01). میزان مرگ و میر در مسمومیتهای عمدی در کل 4 مورد (%1-2) بود.نتیجه گیری: جنس مونث، سن 15-24 سال، مجرد بودن و فصل بهار عوامل خطر برای موارد خود مسموم سازی به «قصد آسیب» هستند. و از طرفی %14-%10 افرادی که به «قصد آسیب» خود را مسموم می نمایند در نهایت خودکشی موفق خواهند داشت، بنابراین توجه به مشکلات اجتماعی نوجوانان بخصوص دختران در اجتماع، مدرسه، و در بین همتایان جدی به نظر می رسد.
     
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: سم شناسي
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb