دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 273-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران.
2- استادیار فیزیولوژی جانوری، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
3- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، yousofnam@yahoo.com
4- گروه زیست شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان ، ایران
چکیده:   (1393 مشاهده)
زمینه و هدف: سقز (بنه)، یک میوه روغنی ارزشمند می‌باشد که به‌علت استفاده‌های دارویی، غذایی و صنعتی، مورد توجه فراوان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر ضدّ دردی روغن سقز مالشی در روش آزمون فرمالین در دو فاز حاد و مزمن در موش کوچک آزمایشگاهی نر بود.
روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 30 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر انجام شد. موش‌ها به 5 گروه شامل: گروه کنترل (بدون تیمار) و گروه‌های دریافت‌کننده وازلین به‌صورت مالشی، مورفین (کنترل مثبت)، روغن سقز و دریافت‌کننده روغن سقز بعلاوه مـورفین، تقسیم شدند. قبل از شروع آزمون فرمالین، موش‌ها به‌مدت 6 ساعت تحت درمان با روغن سقز به‌صورت مالشی قرار گرفتند. مورفین (mg/kg 10( به‌صورت تک دوز و زیرجلدی تجویز شد. نمرات درد، با استفاده از آزمون فرمالین با تجویز 0/02 میلی‌لیتر فرمالین 2/5% به کف دست راست حیوان به‌دست آمدند..
یافته‌ها: مالش روغن سقز درد را در مراحل درد حاد (0/01p<)،محیطی شدن درد (0/001p<) و درد مزمن (0/001p<) بطور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. از طرفی روغن سقز اثر ضد دردی قویتری (0/01p<) را در مرحله درد مزمن نسبت به گروه مورفین نشان داد.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشـان داد کـه روغن سقز مالشی، دارای اثـر ضـدّ دردی می‌باشد که بخش زیادی از این اثر ممکن است به علت ترکیبات موجود در این روغن باشد.

 
واژه‌های کلیدی: سقز، درد، موش نر، فرمالین
متن کامل [PDF 650 kb]   (484 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: طب سنتي و طب مكمل
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۲ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۰/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۰/۲۵