دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 43-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرعباس، بندرعباس، ایران
2- عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، al.naghizadeh@yahoo.com
چکیده:   (14750 مشاهده)

زمینه و هدف: فلوراید یکی از عناصر ضروری آب است که از طرق مختلف طبیعی و فعالیت‌های انسانی وارد منابع آب می‌شود و از لحاظ بهداشتی اهمیت زیادی دارد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) حدّ مجاز فلوراید را در منابع آب آشامیدنی، 5/1 میلی‌‌گرم در لیتر تعیین کرده است. در این مطالعه، به بررسی فلوئورزدایی از محلول‌های آبی توسط نانوذرّات گرافن اکساید، پرداخته شد.

روش تحقیق: در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی؛ اثرات pH، زمان تماس، غلظت اولیه فلوراید، جرم جاذب، دما و حضور آنیون‌سولفات بر فرآیند حذف مورد بررسی قرار گرفت؛ همچنین بررسی ترمودینامیک، سینتیک‌های شبه درجه اول و دوم و ایزوترم‌های جذب فروندلیچ و لانگمویر برای فرآیند جذب سطحی صورت گرفت.

یافته‌ها: بیشترین مقدار جذب توسط جاذب در 3pH= و غلظت اولیه فلوراید، برابر با 10 میلی‌گرم در لیتر رخ داد و جذب در لحظات اولیه تماس جاذب (15 دقیقه) به حداکثر مقدار خود رسید. نتایج نشان داد جذب فلوراید از ایزوترم لانگمویر پیروی می‌نماید. نتایج حاصل از بررسی ترمودینامیک واکنش نیز نشان داد که واکنش از نوع واکنش‌های گرمازاست. در بررسی سینتیک واکنش نیز مشخص شد که فرآیند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دوم تبعیت می‌کند.

نتیجه‌گیری: نانوذرّات گرافن اکساید برای حذف فلوراید در pH اسیدی، دمای محیط و غلظت بالای فلوراید، کارایی بهتری دارند.

متن کامل [PDF 1602 kb]   (8737 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (8640 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت محيط
دریافت: 1394/10/24 | پذیرش: 1394/12/19 | انتشار الکترونیک: 1395/2/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.