دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 66-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- 1-گروه میکروبیولوژی، پردیس علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران و 2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران.
2- گروه میکروب‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران. ، Jalalmardaneh@yahoo.com
چکیده:   (13682 مشاهده)

زمینه و هدف: کلبسیلا پنومونیه یکی از اعضای خانواده انتروباکتریاسیه است که سبب عفونت‏های بیمارستانی می‏شود. در حال حاضر، با ظهور سویه‏ های مقاوم به چنددارو (MDR) این باکتری در جهان، روبرو هستیم. هدف از مطالعه حاضر جداسازی کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان، شناسایی ایزوله‏های دارای ژن blaCTX، تعیین Cross-resistance و شناسایی ایزوله‏های حساس وابسته به دوز (Susceptible-dose dependent (SDD)) نسبت به سفپیم بود.

روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، 111 سویه کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان‏های قطب‏الدین، فقیهی و نمازی شیراز (ایران) جداسازی شدند. ایزوله‏ ها بر اساس تست‏های بیوشیمیایی موجود در سیستم API20E به‌عنوان کلبسیلا پنومونیه شناخته شدند. تست حساسیت آنتی‏ بیوتیکی با استفاده از روش دیسک‌دیفیوژن و پروتکل سازمان استانداردهای بالینی و آزمایشگاهی (CLSI 2014) انجام شد. ایزوله‏های حساس وابسته به دوز نسبت به سفپیم شناسایی شدند. شناسایی سویه‏های تولیدکننده AmpC β-lactamase با استفاده از دیسک‏های سفوکسیتین و سفپیم انجام گرفت. از روش ملکولی PCR برای شناسایی سویه‏های دارای ژن blaCTX استفاده شد.

یافته‌ها: به‌طور کلی 111 ایزوله کلبسیلا پنومونیه، مورد مطالعه قرار گرفتند. کم‏اثرترین دارو سفتازیدیم (8/37 درصد ایزوله‏ها حساس بودند) بود. همه سویه‏های SDD حساس به ایمی‏پنم و کلیستین بودند. کلیستین (4/96%) و ایمی‏پنم (3/88%) مؤثّرترین آنتی‏بیوتیک‏ها بر ضدّ ایزوله‏ها بودند. میزان مقاومت به جنتامایسین 4/41 درصد بود.  نتایج انجام PCR به‌منظور جستجوی ژن blaCTX در ایزوله‏های کلبسیلا پنومونیه نشان داد که 3/70 درصد سویه‏ها دارای این ژن بودند.

نتیجه‌گیری: این نتایج نشان داد که سویه‏های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چنددارو (MDR) و مقاوم به طیف وسیعی از داروها (XDR) در حال افزایش است و کمتر آنتی‏بیوتیکی ممکن است برای درمان عفونت‏های ناشی از این سویه‏ها مفید باشد.

متن کامل [PDF 1265 kb]   (3186 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (10592 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: ميكروب شناسي
دریافت: 1394/3/27 | پذیرش: 1394/12/4 | انتشار الکترونیک: 1395/3/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.