دوره 21، شماره 3 - ( پاييز 1393 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 299-292 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
2- دانشکده پرستاری مامایی بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
3- مرکز تحقیقات هپاتیت بیرجند، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، mhnamaei@hotmail.com
چکیده:   (22796 مشاهده)
زمینه و هدف: در منابع طبّ سنتی، آثار بی‌شماری از جمله اثر ضدّ باکتریایی برای عصاره گل سرخ (گلاب) ذکر شده است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ضدّ میکروبی چند گلاب صنعتی موجود در بازار و عصاره آبی گل سرخ و مقایسه آن با روغن گل سرخ انجام شده است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، اثر ضدّ میکروبی پنج نوع گلاب صنعتی استاندارد موجود در بازار با غلظت‌های 1، 10، 25، 50، 75 و100 درصد، عصاره آبی گل سرخ با غلظت‌های 2/0، 2، 5، 10، 15 و mg/ml20 و روغن گل سرخ با غلظت‌های 10، 5، 5/2، 1 و µl/ml1/0 بر روی باکتری‌های استافیلوکوکوس‌اورئوس، انتروکوکوس‌فکالیس، اشریشیاکلی و پسودوموناس‌آئروژینوزا و مخمّر کاندیدا آلبیکنس، به روش براث ‌میکرو دایلوشن بررسی شد. یافته‌ها: در این مطالعه، هیچ‌کدام از غلظت‌های گلاب،‌ رشد هیچ‌یک از میکروارگانیسم‌های مورد مطالعه را مهار نکرد. عصاره گل سرخ و روغن گل سرخ، هیچ‌کدام اثر مهاری بر روی پسودوموناس‌آئروژینوزا نداشت. حدّاقل غلظت مهاری عصاره گل سرخ در استافیلوکوکوس‌اورئوس mg/ml8، اشریشیاکلی و انتروکوکوس‌فکالیس mg/ml6 و کاندیدا mg/ml4 به‌دست آمد؛ همچنین حداقل غلظت مهاری روغن گل سرخ نیز در استافیلوکوکوس‌اورئوس و اشریشیاکلی µl/ml10، انتروکوکوس فکالیس µl/ml5 و کاندیدا µl/ml1 به‌دست آمد. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، می‌توان از اثرات ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی عصاره آبی گل سرخ و روغن گل سرخ برای کنترل عوامل عفونی بهره برد.
متن کامل [PDF 279 kb]   (3915 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: طب سنتي و طب مكمل
دریافت: 1393/6/31 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار الکترونیک: 1393/9/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.