دوره 21، شماره 3 - ( پاييز 1393 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 282-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات هپاتیت، گروه میکروب شناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، minaarab70@yahoo.com
3- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده:   (19337 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه نعناع با نام علمی Mentha spicata L.، از جمله گیاهانی است که اسانس آن مصارف دارویی فراوانی دارد و اثرات ضدّ باکتریایی آن مورد بحث است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر ضدّ باکتریایی اسانس این گونه خاص نعناع، بر روی 8 سویه ‏‏استاندارد باکتریایی شامل: اشریشیاکولی‏، باسیلوس‌سرئوس، کلبسیلا پنومونیه، پسودوموناس‌آیروژینوزا، استافیلوکوکوس‌اورئوس، شیگلا فلکسینری و دو گونه سالمونلا بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، با روش میکرودایلوشن‌براث، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس نعناع در برابر این باکتری‏ها، به دو روش چشمی و کدورت‌سنجی، توسط دستگاه الایزا ریدر تعیین شد. مراحل آزمایش، سه‌بار تکرار شد. نتایج با استفاده از آزمون‏ آماری آنالیز واریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: بر اساس نتایج به‌دست آمده، میانگین MICاسانس نعناع در بین باکتری‏های مورد آزمایش، تفاوت معنی‌داری داشت (05/0P<)؛ به‌طوری‌که بیشترین حساسیّت نسبت به این اسانس، در باسیلوس‌سرئوس و کمترین حساسیّت در کلبسیلا پنومونیه و استافیلوکوکوس‌اورئوس وجود داشت. اما از لحاظ آماری، اختلاف معنی‌داری بین میانگین MBC این اسانس در بین باکتری‏ها مشاهده نشد (05/0P>). نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که اسانس این گیاه، دارای اثرات ضدّ باکتریایی انتخابی است و پیشنهاد می‌شود تا به‌عنوان یک مادّه آنتی‌سپتیک، در صنایع داروسازی و غذایی مورد کاربرد قرار گیرد.
متن کامل [PDF 356 kb]   (8546 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: گوارش
دریافت: 1393/4/24 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار الکترونیک: 1393/9/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.