دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1386 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- فوف تخصص نفرولوژی کودکان، استادیار گروه آموزشی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، fesharakinia@yahoo.com
2- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، عضو هیئت علمی گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
3- پزشک عمومی
چکیده:   (25080 مشاهده)
زمینه و هدف: فقر آهن شایع ترین کمبود تغذیه ای در دنیا و کم خونی ناشی از آن شایع ترین بیماری خونی در کودکان و نوجوانان است. از آنجا که فقر آهن در کودکان در سنین رشد می تواند سبب اختلال در یادگیری و بروز کم خونی شود، آگاهی از شیوع آن می تواند جهت برنامه ریزی های پیشگیری کننده موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع فقر آهن و کم خونی ناشی از آن و برخی عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان مدارس راهنمایی شهر بیرجند انجام شد.روش تحقیق: این مطالعه توصیفی - تحلیلی (مقطعی) در سال 1385 و بر روی 450 دانش آموز پسر و دختر مدارس راهنمایی شهر بیرجند که به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. پس از توضیح طرح و کسب رضایت نامه، اطلاعات فردی ثبت شد. قد و وزن اندازه گیری و شاخص توده بدنی محاسبه گردید. نمونه گیری خون به منظور آزمایش شمارش کامل گلبولی و فریتین سرم انجام شد. دانش آموزان با هموگلوبین کمتر از 12 g/dL به عنوان کم خون، فریتین کمتر از 12 mg/dL، مبتلا به فقر آهن و با غیرطبیعی بودن هر دو شاخص به عنوان کم خونی فقر ‌آهن در نظر گرفته شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SSPS و آزمون های آماری Chi-Square و Fisher در سطح معنی داری a=0.05 تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: در این تحقیق،‌ شیوع کم خونی 3.6%، کم خونی فقر آهن 1.8% و فقر آهن 24% بود. شیوع فقر آهن با جنس (دختر بودن)، پریود شدن و افزایش سن ارتباط معنی داری نشان داد (P<0.05). بین شیوع فقر آهن و کم خونی ناشی از آن با معدل، رتبه تولد، شاخص توده بدنی، سن، شغل و سطح تحصیلات پدر و مادر ارتباط معنی داری وجود نداشت.نتیجه گیری: با توجه به شیوع نسبتا بالای فقر آهن و عوارض بهداشتی،‌ اجتماعی و اقتصادی آن پیشنهاد می شود کودکان در دوران های رشد سریع از این نظر غربالگری شوند و در صورت لزوم تحت درمان قرار گیرند.
متن کامل [PDF 193 kb]   (3234 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی |
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.