1- ، گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرمآباد، ایران. ، hassan_a46@yahoo.com
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران.
3- ، گروه بیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران.
4- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرمآباد، ایران.
چکیده: (15219 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف ترکیبات آنتیاکسیدانی مشتق از گیاهان، باعث کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای مزمن میشود. هدف از این مطالعه، مقایسه خواص آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی و اسانس گیاه درمنه منطقه لرستان بود. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در سال 1391 بر روی عصاره هیدروالکلی و اسانس گیاه درمنه تهیهشده از منطقه لرستان انجام گرفت. توان حذف رادیکالهای آزاد با استفاده از روش 2 و 2 دیفنیل-1-پیکریلهیدرازیل (DPPH) و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی، با استفاده از روش فسفومولیبدات اندازهگیری شد. میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی نمونهها، با استفاده از روش فولینسیوکالتو و زیشن اندازهگیری شد. دادهها، با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (ویرایش 13) و آزمون کروسکال-والیس، در سطح معنیداری (05/0P<) تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: ظرفیت تام آنتیاکسیدانی عصاره هیدروالکلی و اسانس درمنه، به ترتیب برابر با: 55/0±05/1 و 18/5±1234/25 نانومول اسیدآسکوربیک بر گرم اسانس یا عصاره، میزان ترکیبات فنل عصاره هیدروالکلی و اسانس درمنه به ترتیب برابر با: 3±14/131 و 07/10±68/326 میلیگرم گالیکاسید بر گرم اسانس یا عصاره و میزان ترکیبات فلاونویید عصاره هیدروالکلی و اسانس درمنه به ترتیب برابر با: 65/0±4/1 و 94/0±3/6 میلیگرم کوئرسیتین بر گرم اسانس یا عصاره بود. میزان IC50 عصاره هیدروالکلی، اسانس و بوتیلیتد هیدروکسیتولوئن (BHT) بهعنوان کنترل مثبت به ترتیب برابر با: 1±88/3، 34±67/16470 و 52/4±73/165 میکروگرم بر میلیلیتر بود. نتیجهگیری: درمنه منبع قابل ملاحظهای از ترکیبات آنتیاکسیدانی است و احتمالاً میتوان از آن در فرآوردههای غذایی، دارویی و صنعتی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
مقاله كوتاه |
موضوع مقاله:
طب سنتي و طب مكمل دریافت: 1391/5/9 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار الکترونیک: 1392/12/14