دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1390 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 133-126 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دانشجوی دوره دکتری روانشناسی، بیرجند، ایران ، dastdjerdi@yahoo.com
2- دانشکده روانشناسی، دانشگاه تربیت معلم تهران، ایران
چکیده:   (24314 مشاهده)

  زمینه و هدف: بهزیستی روانشناختی به عنوان رشد استعدادهای واقعی هر فرد تعریف می‏شود. صفات شخصیتی از جمله متغیرهای مهم در تبیین رفتار در نظر گرفته می‏شوند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقش پنج عامل بز ر گ شخصیت (سازگاری، وظیفه‏شناسی، روان رنجورخویی، پذیرش و برون‏گرایی)، در پیش‏بینی مؤلفه‏های بهزیستی روانشناختی (پذیرش خود، تسلط محیطی، روابط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی، رشد فردی و استقلال) انجام شد.

  روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 436 نفر (232 دختر و 204 پسر) بر اساس روش نمونه‏گیری خوشه‏ای از کلّ دانش‏آموزان دبیرستانی شهر بیرجند انتخاب شدند. داده‏ها با استفاده از پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت و مقیاس بهزیستی روانشناختی جمع‌آوری و با استفاده از نرم‏افزار SPSS (ویرایش 15) و روش رگرسیون همزمان در سطح معنی‏داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها: صفت سازگاری، مؤلفه روابط مثبت با دیگران و پذیرش خود را پیش‏بینی نمود. صفت وظیفه‏شناسی، مؤلفه استقلال را پیش‏بینی نمود. صفت روان رنجورخویی، مؤلفه‏های استقلال، روابط مثبت با دیگران، رشد فردی و هدفمندی در زندگی را پیش‏بینی نمود. صفت پذیرش، مؤلفه‏های تسلط محیطی، استقلال، رشد فردی، هدفمندی در زندگی و پذیرش خود را پیش‏بینی نمود. ضرایب بتا نشان‏دهنده قدرت پیش‏بینی هر شش مؤلفه بهزیستی توسط برون‏گرایی بود .

  نتیجه‌گیری: با توجه به نقش با اهمیت صفات شخصیتی در پیش‏بینی مؤلفه‏های بهزیستی روانشناختی، توجه بیشتر به نقش جایگاه‏های تربیتی در پرورش شخصیت ضروری است.

متن کامل [PDF 397 kb]   (5761 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: روانشناسي باليني
دریافت: 1390/11/9 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.